DEZINFEKCIJA CELOG AUTOMOBILA OZONOM

Problem koji se javlja tokom rada klima sistema – Stvaranje mikroorganizama i bakterija na isparivaču klima uređaja koji bivaju usisani i raspršeni u kabinu vozila putnika koji ih udišu zajedno sa vazduhom. Posledice zagađenja klima sistema su:

  • Iritacija očiju i respiratornog sistema
  • Neprijatni mirisi
  • Bakterijske infekcije
  • Alergijske reakcije

Naš ozon generator proizvod renomirame firme MICHUBISI MOTORS iz Japana pored ozona ima i UV lampu, da dodatno vrši dezinfekciju, aparat za dezinfekciju automobila je uređaj napravljen posebo za automobil, malih dimenzija i veoma se lako koristi. Dezinficira, ubija bakterije i eliminiše neugodne mirise iz automobila i kabina bez hemikalija.Prilikom čišćenja auto klima koristimo ozongenerator velikog kapaciteta. Za dezinficiranje jednog prosečnog auta je potrebno 20-30 minuta. Posle čišćenja ne ostaju nikakve štetne supstance. Prilikom čišćenje klima u automobilu, ne samo klima već i cela kabina postaje očišćena od bakterija i virusa, i nestaju neprijatni mirisi.Ako je cilj samo čišćenje klime, 20 minuta je sasvim dovoljno, ali ako postoji neprijatan miris u kabini, za otklanjanje neprijatnih mirisa potrebno je 30 minuta tretmana ozonom.

Dezinfekcija ozonom našim uređejem radi se po jedinstvenoj tehnologiji proizvožača gde uređaj može da meri količinu ozona i automatski određuje optimalnu količinu. Uređaj ima mogućnost povezivanja putem wi-fi, te je moguće programiranje i ispis djiagrama, odnosno količina ozona u vremenu dezinfekcije.

DEZINFEKCIJA KLIME OZONOM

U zavistnosti od učestalosti korišćenja klima uređaja, tretman dezinfekcija klime se preporučuje jednom ili dva puta godišnje. Tretman je poželjno odraditi u slučaju da osetite neprijatan miris prilikom uključenja klima uređaja. Preporuka je da obavezno dezinfikujete sistem ventilacije prilikom kupovine polovnog automobila.

Važan komponent naše atmosfere je ozon (O3). Između ostalog naša atmosfera sadrži 0.01 ppm-0.04 ppm ozona. Ozon održava ravnotežu između nivoa bakterija i plesni u prirodi. Ozon se takođe stvara u prirodi tokom grmljavine. Molekul ozona je inherentno nestabilan i pokušava da se razbije u molekul kiseonika što je pre moguće. To je ono što ozon čini tako dobrim čistačem vazduha i površina. Usled elektrostatičkog pražnjea, u priridi je do grom, a mi se susrećeno često sa ozonom dok radimo i živimo, ozon se stvara usled zavarivanje, kiseonik iz vazduha (ima ga 21% – O2)

ŠTA JE OZON I KAKO NASTAJE

Ozon je daleko efikasniji od hlora – prema nekim istraživanje i do 50 puta i 3000 puta brži, pa se ovim postupkom odlično uklanjaju brojni neprijatni mirisi (plesan, trulež, duvanski dim, gorivo, kao i mirisi iz osveživača). Takođe se eliminišu brojni alergeni, viruski (Covid 19) i gljivice. Često se dešava da se tada iz ventilacionih otvora pojavi neprijatan miris, koji je jače oseća kada kabina automobila treba da se hladi. Njega izazivaju alergeni kojima je ventilacija omiljeno stanište u kolima gde je tamno i vlažno . Kako ih ventilacija raspršuju i lako mogu izazvati alergijske reakcije, iritacije oka, pa čak i bakterijske infekcije. Zbog svega toga trebalo bi jednom godišnje pročistiti sistem.

Kod tretmana klima sa ozonom nije potrebno rastavljati sistema klime, uništavanje bakterija i gljiva se vrši sa velikom koncentracijom ozona tako sto se postavi uređaj u automobil zatvore vrata i prozori, pokrene klima i pusti cirkulacija vazduha. Tako ozon prolazi kroz čitav sistem ventilacije i dezinfikuje ga, a ujedno i cirkuliše po celoj kabinu automobil.

Nakon 30 min ozon se hemiski raspana na kisoinik sto dodatno osvažava prostor. Korišćenje Ozona je sve više primenjeno u dezinfekciji prosotra, hrane, vode……

Svetske zdravstvene organizacije, upotrebu ozona u prečišćavanju vode i vazduha, potvrdila je i FDA (Američka uprava za hranu i lekove).

U poređenju sa hlorom, ozon je 50% efikasniji u probijanju membrana bakterija, a čak 3000 puta brže eliminiše širok spektar bakterija. Od strane FDA je odobren direktan kontakt ozona sa hranom, a potvrđeno je i to da ozon produžava rok trajanja većine prehrambenih proizvoda.

nazad na vrh